huhtikuinen.net

Kuvat ja teksti kertovat tarinaa

Juba Tuomola

Jussi “Juba” Tuomola (s. 1965) on turkulainen sarjakuvataiteilija, josta piti alun perin tulla lähetyssaarnaaja tai kielenkääntäjä, mutta sarjakuvan piirtäminen vei miehen mukanaan. Kielellinen lahjakkuus toden totta heijastuu hänen kuuluisimmasta sarjakuvastaan Viivistä ja Wagnerista, joka kertoo sian ja naisen usein kivikkoisesta yhteiselosta, parodioiden näin perinteisiä miehen ja naisen välisiä rooleja sekä parisuhdetta.

 

 

Sarjakuva elämäntapana

 

Tuomola on piirtänyt sarjakuvia koko ikänsä ja hänen ensimmäiset strippisarjakuvansa julkaistiin somerolaisessa lehdessä jo vuonna 1983. Hän innostui sarjakuvien piirtämisestä jo pikkupoikana. Alle kouluikäisenä, asuessaan perheensä kanssa Rovaniemellä, nuori Juba kopioi Aku Ankkoja voipaperin läpi muistivihkoonsa sekä piirsi omia jatko-osia Tom Taylor-nimiselle dekkarille. Viivin ja Wagnerin lisäksi Tuomola on piirtänyt myös muita sarjakuvia, kuten Les Tavattomat, Vauhti-Virtanen, Pate Patonki ja Menestyksen maku. Vuonna 2000 Tuomola sai Suomen Sarjakuvaseuran myöntämän, arvostetun Puupäähattupalkinnon ja vuonna 2010 hänet palkittiin Opetus- ja kulttuuriministeriön 30 500€ arvoisella Suomi-palkinnolla.

 

Sian ja naisen voittokulku

 

Juba Tuomolan suosituin ja menestyksekkäin sarjakuva on ehdottomasti Viivi ja Wagner. Se on Suomen suosituin sarjakuva, joka onkin kirjoittajalleen todellinen rahasampo, sillä sian ja naisen sielunelämää ruotivia sarjakuva-albumeita on myyty jo yli miljoona kappaletta. Viivin ja Wagnerin suosio kertoo myös omalta osaltaan sarjakuvan aseman muuttumisesta Suomessa: siinä missä aikaisemmin sarjakuvia lukivat vain lapset, on nykysarjakuva enenevässä määrin suunnattu aikuisille.

  • Published On : 6 years ago on
  • Author By :
  • Last Updated : August 4, 2015 @ 6:10 am
  • In The Categories Of : Blogi
';