huhtikuinen.net

Kuvat ja teksti kertovat tarinaa

Tintti – Belgian lahja sarjakuvalle

  • Blogi
  • Comments Off on Tintti – Belgian lahja sarjakuvalle

Vuonna 1929 belgialaisen Georges Rémin, taiteilijanimeltään Hergén, kynästä syntyi Tintin, suomalaisittain Tintti, eräs maailman tunnetuimmista sarjakuvahahmoista. Ennen Tinttiä Hergén päähahmo oli ollut Totor, pullea partiolaispoika, jonka ominaisuuksista taiteilija siirsi Tintille hänen kaunomielisyytensä, hyvyytensä ja taipumuksen ajautua kinkkisiin tilanteisiin.

 

 

Ensimmäinen Tintti-sarjakuva julkaistiin belgialaisessa sanomalehdessä, Le XXe Sièclessä, tammikuussa 1929. Koska kyseessä oli oikeistolaissanomalehti, Tintin ensimmäiset seikkailut sijoittuivat Neuvostoliittoon. Tästä alkoi Tintin maailmanvalloitus niin paperilla kuin tosielämässäkin ja jatkossa Hergé lähetti sankarinsa sekä todellisiin, että keksittyihin paikkoihin ympäri maailmaa.

 

Vuonna 2015 Tintti-sarjakuva-albumeita on julkaistu yhteensä kaksikymmentäneljä ja niitä on käännetty yli viidellekymmenelle kielelle. Tinteistä on tehty myös useita animaatioelokuvia sekä vuonna 2011 Steven Spielbergin ohjaama näytelty elokuva.

 

Mystisyys kiehtoo sukupolvesta toiseen

 

Ensisilmäyksellä Tintti vaikuttaa varsin mutkattomalta hahmolta, mutta kun hänet oppii tuntemaan paremmin, juuri Tintin avoimuus ja moniulotteisuuden puute tekee hänestä arvoituksellisen. Esimerkiksi kukaan ei tiedä Tintin todellista ikää. Kaikki kutsuvat häntä pojaksi, mutta hänellä ei ole velvoitetta käydä koulua tai perhettä, joka odottaisi kotona. On kuin Tintillä ei olisi menneisyyttä laisinkaan. Emme edes koskaan saa tietää mistä Tintti saa rahansa, miten hän on hankkinut kaiken koulutuksensa tai edes onko Tintti, (ransk. Tintin) hahmon etunimi vai sukunimi. Merkillepantavaa on myös, että tämä arvoituksellisuuden huntu verhoaa tarinoissa ainoastaan Tintin, sillä muut hahmot kyllä kertovat tarinoita menneisyydestään, luoden näillä usein seikkailujen juonen kehyksen.

Tintti-tarinoiden tunnetuimmat sivuhahmot ovat uskollinen Milou-koira, joka pelastaa Tintin useita kertoja sekä juoppo kapteeni Haddock, josta sarkastisuudestaan huolimatta kehittyy Tintin hyvä ystävä. Komiikkaa Tintin seikkailuihin tuo myös poliisikaksikko Dupont ja Dupond, joille sattuu jatkuvasti erilaisia kömmähdyksiä ja vastoinkäymisiä. Sarjakuvissa Tintillä on aina paljon uusia ystäviä ja tuttavuuksia, mutta keskeisin hahmo seikkailusta toiseen on kuitenkin mystinen Tintti, maailman suosituin sarjakuvaetsivä.

  • Published On : 6 years ago on
  • Author By :
  • Last Updated : August 4, 2015 @ 6:05 am
  • In The Categories Of : Blogi
';